Interactief Materialenpasoort Bredius 

U kijkt nu naar de zo-circulair-mogelijke oplossing:      BINNENWANDEN | GLAS

Binnenwanden | Glas

De binnenwanden voor de 18 kleedkamers zouden uitgevoerd worden in tegelwerk met gekitte naden. Dit past niet bij circulair omdat tegels, de wand erachter en kitwerk niet losmaakbaar zijn en na gebruik gesloopt moeten worden tot afval.

Rendemint stelde de vraag: welk materiaal is het meest geschikt voor veel contact met water en zeep, makkelijk schoon te maken en absoluut waterdicht en vuilafstotend? Antwoord: glas! Maar hoe krijg je glaswanden in een doucheruimte in een systeemwand? Hoe maak je dat vast? Hoe ga je om met de sparingen voor douchekoppen en knoppen?

Uit het werkverleden kende Rendemint van Dijken Glas met de reputatie: altijd in voor iets nieuws. Na een eerste gesprek was directeur Gert-Jan van Dijken gelijk enthousiast en hij had een geweldig idee. Glasverwerkers snijden zeer grote ruiten op de gewenste maat en daar blijven dan smalle stroken van over die wel mogelijk nog groot genoeg zouden zijn voor de douchewanden. Die zouden dan tegen gereduceerd tarief ingekocht kunnen worden. Dit ging van Dijken uitzoeken.

Intussen contact gezocht met wandenproducent Intermontage en het idee voorgelegd. Ook Intermontage is altijd in voor nieuwe dingen. Directeur Henry Leurink reageerde enthousiast op het idee, maar wilde gelijk de mogelijk hoge kosten benoemen. Rendemint heeft Intermontage daarop gevraagd om deze mogelijke oplossing als pilot te zien en deze tegen minimale kosten, desnoods kostprijs te realiseren. Het project zou zeer waarschijnlijk veel aandacht genereren met daarmee dus marketingkansen voor deze nieuwe circulaire wand. Rendemint had het idee inmiddels uitgewerkt in glasverdeling, principe details en aantallen etc.

Met de eerste prijzen vanuit glas en wandopbouw leek het erop dat het te duur was t.o.v. de prijs voor wanden met tegel- en kitwerk uit de begroting van de aannemer. Daarbij was er de nodige scepsis binnen het bouwteam over de haalbaarheid en vooral het uiterlijk van de oplossing. Om het nadeel van de doorzichtigheid van het glas bij ruimte scheidende wanden in een doucheruimte op te lossen – het moge duidelijk zijn waarom – had Rendemint de isolatie tussen de wanden gekozen als visueel scherm tussen de ruimten. In gewoon Nederlands: je kunt de isolatie die in de wand zit zien door het glas heen. Deze isolatie die vanuit het circulair Programma van Eisen formaldehyde-vrij moet zijn, is gewolkt midden-bruin van kleur en geeft een puur en eerlijk beeld van materialen. Maar om daar draagvlak voor te krijgen, had nog enige voeten in aarde.

Terug naar de kosten. Hoe dit op te lossen? Rendemint heeft het budget van de aannemer minuscuul doorgeworsteld en alle posten die ook maar enigszins betrekkingen hadden op wandsysteem-achtige oplossingen bij elkaar gebost. Vervolgens aan Intermontage gevraagd of de douche wanden inclusief een circulaire uitvoering van alle overige wanden, binnendeuren en kozijnen samen wel mogelijk waren. Dit bleek de oplossing te zijn. De glaspanelen van Van Dijken met restpanelen lukte helaas niet door beperkte beschikbaarheid maar met ander dunner glas van Van Dijken lukte het wel. Intermontage had intussen Hans Brak ingeschakeld voor de technische finetunning en vooral de waterdichtheid van de douchewanden. Samen met de tegen kostprijs aan schurende input van Intermontage leek een oplossing nabij. Dan nog draagvlak. Dit is opgelost door een mock-up (proefopstelling) te bouwen. Een technisch en esthetisch representatieve proefopstelling van de gesloten wanden, de glaswanden, binnenkozijnen en deuren. Deze werd goedgekeurd en daarmee was een geheel nieuwe verregaande circulaire innovatie een feit.

Een groot compliment voor gemeente Gooise-Meren om deze innovatie te accepteren en op te treden als launching customer en circulaire innovatie daarmee een kans te geven zonder absolute zekerheid over de toekomst na het in gebruik nemen van de sporthal.

 


zo-circulair-mogelijk...

Een eenvoudige weergave van het resultaat.

homogeen materiaal

losmaakbaar

toxisch vrij

herbruikbaar als product

herbruikbaar als materiaal

herbruikbaar als grondstof

colofon

opdrachtgever:
ontwerp layout:
circulair ontwerp wanden:
realisatie:

Gemeente Gooise-Meren
Lichtstad Architecten
Rendemint
Intermontage in opdracht van Rotsbouw